7 al 12 de juny 2021
Cala Galdana
Es Canutells
Cala en Bosch
Calespiques
Binimel·là
Far de Favàritx
€ 890
Mínim 8, màxim 10 persones
6 dies
Nivell 2 de 5
Menorca
Menorca, declarada Reserva de Biosfera l’any 1993 per la UNESCO, és l’escenari de la proposta. Tresors de Menorca us apropa als indrets i racons més feréstecs i salvatges d’aquesta illa de l’arxipèlag balear on la natura s’ha imposat a les lleis de l’home. Les rutes triades que discorren per diferents trams del Camí de Cavalls –GR 223-, el nostre eix transversal, us aproparan a moltes de les joies menorquines. Cales, fars, torres de guaita, pobles, ciutats, barrancs, zones dunars, deserts de roca, Toro... Un programa atapeït que cal viure per gaudir de l’essència de l’illa i completar el trencaclosques de les diverses fesomies.
Trobada amb el grup a l’aeroport i vol fins a Maó. Un cop arribem a la capital de Menorca ens desplacem fins a Sa Mesquida per iniciar el viatge a peu per terres menorquines. Des d’aquest indret obrim la capsa dels tresors de l’illa en una platja envoltada de vegetació dunar i una zona humida on treuen el cap un bon reguitzell de plantes endèmiques. Les primeres passes pel Camí de Cavalls, amb portes que caldrà tancar després de creuar-les, ens endinsa a l’essència d’un recorregut farcit d’història.
Es Grau, amb el Parc Natural de s’Albufera –la zona humida més gran de l’illa i un tresor pels amants de l’observació d’ocells-, és una aturada obligada per entendre la fusió entre terra i mar. Des d’aquest indret tranquil i amb la companyia de la remor del mar, avancem seguint els pilanets de fusta per la cara est de l’illa tot descobrint tresors com la Cala des Tamarells, la Cala de sa Torreta, Cala d’en Cavaller... I gairebé sense adonar-nos-en fem cap a l’extrem nord-est on hi ha el Far de Favàritx, un caramel arran del Mediterrani.
En acabar la primera jornada a peu aprofitarem per atansar-nos fins a Alaior, una petita ciutat industrial -on destaca la indústria lletera i formatge i d’on van néixer els gelats La Menorquina-, amb molta vida universitària. Tot seguit anirem a l’hotel a Cala en Bosch, al davant del mar.
Distància: 14,74km
Desnivell acumulat: 517m
Després d’esmorzar ens desplacem fins a l’únic poble de la cara nord de Menorca, Fornells. A prop del nucli trobem ses Salines Noves o de la Concepció –una zona humida d’un alt nivell ecològic per la presència dels ocells que hi habiten-, una possible opció de visita.
La Badia de Fornells amaga cales amb contrasts – Cala Roja i Cala Blanca-, dues illes –sa Sargantana i des Ravells-, la Cabra Celada –una formació rocosa única- i la blancor de les cases d’un poble que viu sota la vigilància ferma de la Torre de Fornells.
Després de recórrer els racons del poble i enfilar-nos fins a la Torre, anirem fins al punt d’inici de la ruta d’avui, Cala Tirant o Platges de Fornells. L’itinerari ressegueix un bon tram de la cara nord, la zona més feréstega de l’illa, ensenyant-nos tresors de notable riquesa geològica i paratges de gran biodiversitat com es Macar Gran, el Cap i el Far de Cavalleria conegut com “El nord del nord”, la Platja de Cavalleria i Cala Mica. La darrera sorpresa de la jornada la trobem en arribar a Binimel·là on l’entorn ens convida a tornar-hi l’endemà.
Abans de tornar a l’hotel ens aturem a visitar Es Mercadal, el poble blanc al peu de la muntanya de Toro on, fins no fa massa anys, encara es podien trobar al municipi habitants que durant tota la vida no havien conegut mai el mar.
Distància: 8,43km + Pujada/baixada a la torre de Fornells + opció Far Cavalleria (El Nord del Nord – caldrà sumar-hi 3km aprox.)
Desnivell acumulat: 330m
Som al bell mig del viatge i encarem l’etapa reina, una jornada on es respira natura en estat verge a cada passa. Recuperant la traça d’ahir avancem cap a Cala Pregonda – farcida de roques d’origen volcànic d’un blanc groguenc que l’omplen d’un aire enigmàtic-. En un joc de pujades i davallades descobrim les Illes Bledes, Cala Barril, Cala en Calderer i els Alocs, un tram de terreny abrupte regat per aigües de la Reserva Marina del Nord de Menorca –espai marítim de gran biodiversitat creat per garantir la conservació de les espècies marines i el desenvolupament sostenible de la zona-. I potser pensarem que la bellesa d’aquest dia ja s’ha acabat... Però cal esperar a trepitjar Cala del Pilar per enllestir una autèntica obra del medi natural.
La intensitat de l’itinerari ens duu directament cap a l’hotel...
Distància: 11,5km
Desnivell acumulat: 500m
Després d’un bon esmorzar on cal agafar força per a l’etapa més llarga del viatge, ens desplacem fins a Cala Morell, el punt exacte on les dues unitats pedregoses de l’illa –la zona de migjorn i la de tramuntana-, s’uneixen. Abans de començar a deixar petjades efímeres sobre el terreny, visitem la impressionant necròpolis de l’època talaiòtica - 1500-300 aC-, formada per coves excavades a la roca. La ruta ens orienta cap a l’oest per creuar una zona desèrtica, modelada pel ferotge vent del nord, fins a Punta Nati, on descobrim el tercer dels sis fars de l’illa. Les fileres de pedra seca i les barraques, on els ramats es refugien de les inclemències meteorològiques, ens fan conscients de les dures condicions de la vida rural en aquest mar de roques.
Avancem a prop de la costa oest tot albirant algunes de les puntes de pedra que s’encaren amb el mar com Espardina, Perpinyà de Fora i de Dins o s’Esquitxador. A tocar de Cap de Bajolí apareix un altre tresor, el Pont d’en Gil –un pont de roca natural format per les oscil·lacions capricioses de la mar-. En desviar la mirada cap al paisatge lunar ens crida l’atenció una construcció prehistòrica, la naveta des Tudons, un monument funerari de l’època pretalaiòtica (2000-1500 aC) construïda amb grans blocs de pedra en forma de nau invertida.
La darrera part de l’itinerari ens duu a confluir amb les construccions artificials que han trobat l’equilibri amb la natura. Des de Calespiques tenim l’hotel a prop i aprofitem la tarda per conèixer Ciutadella a un ritme més pausat i poder-hi descobrir, entre moltes de les sorpreses que s’hi amaguen, el far de Ciutadella i sa Farola.
Distància: 14km
Desnivell acumulat: 240m
Els Tresors de Menorca són per tota l’illa. De moment els hem descobert a l’est, al nord i a l’oest, però encara cal trobar-ne al sud. Així doncs avui sortirem de l'hotel mateix a peu per enfilar el camí cap al mirador de sa Guarda i fins a son Saura on ens espera una fesomia complementària al nord: puntes com la del Governador o na Bruna i cales com des Talaier, Turqueta, Macarella i Macarelleta ens ompliran de colors blanquinosos i tonalitats blavoses fent-nos tastar el paradís. Tot i que topar amb Cala Galdana és un xoc per a la retina, la bellesa contemplada costarà d’esborrar.
Distància: 16km
Desnivell acumulat: 400m
Arribem a la darrera jornada del viatge i l’aprofitarem per trobar més tresors del sud i sud-est. L’itinerari arrenca des de Cala en Porter on ens sorprèn una interessant zona humida que es forma darrere la platja fruit del barranc que desemboca a la sorra. Avancem pel Camí de Cavalls i fem una aturada gairebé obligada a Calescoves per observar la necròpolis de l’època talaiòtica caracteritzada per les seves cent coves d’enterrament. Tot seguit continuem el recorregut fins al barranc de la cala des Canutells on destaca el bosc d’oms i arribem a Es Canutells, punt on finalitzem el primer tram de la nostra ruta.
Mentre ens desplacem a la segona caminada del dia fem una nova aturada gairebé obligada al blanc i artificial poble de Binibèquer Vell per a perdre’ns pels laberíntics
carrerons. Tot seguit fem el trasllat fins a Punta Prima, a l’extrem sud-est de Menorca, i observem l’equilibri que l’Illa de l’Aire, on sobresurt el Far (el sisè de l’illa), i l’Illot des Cagaire mantenen amb el Mediterrani.
Des de la Platja de Punta Prima fins a la Cala de Sant Esteve ens belluguem pel sud-est menorquí: Na Foradada, Cala Alcalfar, la Torre de defensa d’en Penjat i el Fort de Marlborough són els darrers tresors que apreciem en aquest viatge en què Cala de Sant Esteve tanca la descoberta i el feix de petjades efímeres del programa.
Finalment fem el trasllat fins a l’aeroport per agafar el vol de tornada.
Distància: 5,4km + 7,3km
Desnivell acumulat: 100m + 80m
La proposta per conèixer els racons més salvatges de la Reserva de la Biosfera
Aquelles persones acostumades a caminar per la muntanya i que vulguin conèixer aquesta zona d'una manera pausada i tranquil·la, caminant i recorrent els llocs més interessants.
El Far d’Artrutx
Nivell 2 de 5: itineraris d'entre 4 i 5 hores i que no superen els 500m de desnivell acumul·lat
890 € en habitació doble. Suplement habitació individual 220 euros (consultar disponibilitat).
Trucant als telèfons 972 528 971 o 636 490 831.
També per email a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Carrer Puig Oriol, 31 17730 Llers - GIRONA
Tels. 972 528 971 - 636 490 831 E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Inscrita al Registre de Turisme de Catalunya: Llicència GC 2584
Copyright © 2018 ACAMINAR TRAVEL SL