Skip to main content

Roncal, Irati, Belagua

El Pirineu Oriental Navarrès s'ofereix com una opció singular i ben diferenciada de la resta de Navarra. Aquí, on l'home conserva les seves tradicions més ancestrals, sempre relacionades amb el pasturatge i l'explotació forestal, trobem a més els cims més alts, els boscos més frondosos i extensos i les espècies faunístiques més rares.

Durant aquests dies caminarem pels llocs que ens han semblat més interessants i bonics d'aquesta zona del Pirineu i gaudirem de vistes espectaculars des dels cims que pujarem.

Punts Forts:

  • Ascensions a cims: Txamantxoia, Urkulu, Orhi
  • Gaudir dels paisatges sempre verds dels seus prats i de les seves immenses fagedes
  • Caminar per racons màgics, que amaguen històries de contrabandistes i moltes restes megalítiques.
  • Paisatges bàsicament rurals on la població viu de l’agricultura i ramaderia, on encara són ben vives les velles tradicions culturals i arquitectòniques.

Itinerari:

Dia 1: Isaba - Belabartze

Arribada a Isaba a primeres hores de la tarda, deixarem les coses a l'allotjament i anirem a fer una ruta circular als voltants del poble, on descobrirem el bonic Salt d'aigua de Belabartze, la Cova de l'Ibon i també un Pont Romànic del Segle XI.

6 km, 260 m desnivell acumulat positiu i el mateix negatiu

Dia 2: Ascensió al Cim del Txamantxoia 1941m

Res millor per orientar-se en aquesta zona que ascendir al cim de Txamantxoia, fantàsticament ubicat, per divisar el Pirineu Occidental. Sortirem del camping d'Asolaze per pendents fàcils fins arribar al cim. Retorn pel mateix camí.

13 km, 950m desnivell de pujada i els mateixos de baixada

Dia 3: La Selva de Irati i Otsagabia. Ascensió opcional al cim Okabe 1456 m

Un lloc que s'ha de veure. Aquesta ruta ens endinsarà per fagedes i avetoses de l'Errekaidora. Passarem pel bonic paratge de "La Cascada del Cubo". Si el bon temps ens acompanya hi haurà l'opció d'ascendir al cim Okabe i visitar els seus cromlechs (monuments megalítics). Un cop arribats a la Virgen de las Nieves anirem a visitar amb els cotxes, el poble d'Otsagabia

12 km, 325 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu (sense cim)

21 km, 830 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu (fent el cim)

Dia 4: Urkulu i Cova d'Arpea

Anirem fins a l'oest dels boscos d'Irati per pujar el cim de Urkulu de 1423m on hi trobarem les restes d'una Torra Romana. Un cop retornats als cotxes anirem fins a la Cueva de Arpea. De camí de tornada podrem fer una parada a l'antiga fàbrica d'Armes d'Orbaitzeta.  

6 km, 400 m de desnivell acumulat de pujada i els mateixos de baixada

Dia 5: Cims d'Orhi i Muxumurru

Avui veurem els boscos de Irati des del Cim d'Orhi (2017 m), el primer cim de 2000 m que trobem a l'oest dels Pirineus. Un cop haguem contemplat les vistes, descendirem fins al Muxumurru (1618 m) i tancarem el cercle retornant als cotxes tot flanquejant la vall.

7 km, 550 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu

Dia 6: Belagua, boscos màgics de Lapazarra

Sortirem de Mata la Haya cap el Paso de Zemeto, per unes fagedes encantades que no tenen res a envejar a les de Irati, arribarem al Collado Oriental de Lapazarra i d'aquí al cim del mateix nom, amb espectaculars vistes de l'Anie, la Mesa de los Tres Reyes. Després baixarem per unes altres fagedes al vessant sud i tot passant per la Cova d'Antxomarro, arribarem al punt d'inici

14 km, 810 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu (fent el cim)

12 km, 695 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu (sense el cim)

Dia 7: Volta d'Arrako

Avui ens queda un llarg camí de tornada, un últim esforç. Després d’esmorzar, anirem a la Vall de Belagua on farem una volta per fagedes centenàries i també arribarem a la Cascada d’Arrako, que dona nom a la Volta.

6 km, 250 m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu


A QUI VA DIRIGIT:

Aquelles persones acostumades a caminar per la muntanya i que vulguin conèixer aquesta zona d'una manera pausada i tranquil·la, caminant i recorrent els llocs més interessants.

DIFICULTAT:

Serem dos guies, per oferir la possibilitat de 2 nivells: un de nivell 2 (baix) i un de nivell 3 (mig)

Nivell 3 de 5: itineraris d'entre 5 i 7 hores i que no superen en promig els 800m de desnivell acumulat positiu. 

Nivell 2 de 5: itineraris d'entre 4 i 5 hores i que no superen en promig els 600m de desnivell acumulat positiu.

Caminarem per senders fresats, sense dificultats tècniques, que poden ser estrets, irregulars i amb presència de pedres o arrels d'arbres.

Vall de Tena

ALLOTJAMENT:

En Pensió típica Navarresa, situada en un preciós poble de la Vall de Roncal. 

DESPLAÇAMENTS:

Tant el transport fins a la zona del viatge com les aproximacions a les excursions, es farà en els vehicles dels participants. Els que disposeu de cotxe, i el vulgueu oferir per minimitzar l'impacte ambiental i compartir despeses, agrairem que ens ho digueu en el moment de la inscripció, i així es podran optimitzar els cotxes. Nosaltres us passarem els mails o telèfons, segons ens digueu i vosaltres ja quedareu d'acord pel viatge.

El guia disposa d'un vehicle de 8 places. Els participants que ho desitgin podran demanar plaça en aquest vehicle

La nostra responsabilitat com agència de viatges comença en el punt de trobada en el lloc de destí, que ja us haurem comunicat prèviament per correu electrònic. 

Otsagabia

Videos altres anys

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE BUTLLETÍ

Si vols rebre el nostre butlletí amb les darreres novetats, omple les següents dades:
captcha 
Escriu els caràcters del recuadre per demostrar que no ets un robot