Skip to main content

Santiago i Fogo - Cap Verd

NOU PROGRAMA

Santiago
Platja de Tarrafal

Caminar per l'illa de Santiago, m'ha donat la sensació que així devia ser Canàries fa 50 anys!!

Francesc Masó

L'illa de Santiago a Cap Verd és un paradís per al senderista. Quan nosaltres hi hem anat, hem descobert uns paisatges de muntanyes, feixes, vegetació, agricultura, plantacions de fruiters i cafetars... plens de vida i que ens han encisat.

L'illa de Fogo, amb el seu volcà Pico de Fogo, que s'eleva al mig de Cha das Caldeiras, va entrar en erupció al 2014, cobrint les construccions que hi havia i que encara podem veure els teulats d'algunes. Els habitants d'aquestes poblacions, de seguida van construir noves cases al damunt de les laves i que en algunes encara es nota l'escalfor del subsol.

Sempre amb el mar com a teló de fons.

Punts Forts:

  • La vida dels capverdians, fonamentada en l'agricultura, fa que les caminades enmig dels camps i fruiters siguin plenes de vida
  • La Serra Malagueta, el Pico Antonio
  • El Volcà del Pico da Fogo, amb el Cha das Caldeiras
  • La Cidade Velha de Praia

Itinerari:

Dia 26 desembre: Vol Barcelona - Praia

Sortida del vol des de Barcelona a les 18:00 i arribada a Praia a mitjanit, havent fet escala a Lisboa. Trasllat a l'hotel a Praia. 

Dia 27 desembre: Illa de Fogo - Cha das Caldeiras

Després d’esmorzar, trasllat a l’aeroport pel curt vol a Fogo. Tot seguit, trasllat durant més d'una hora de cotxe pels vessants del volcà fins arribar al gran cràter de Chã das Caldeiras, a gairebé 2000 metres d'altitud, on els viticultors cultiven el famós vi local. A l’arribada pujarem al petit volcà de la darrera erupció del novembre de 2014. Caminarem entre diferents colades de lava.

Temps de caminada i desnivell en funció de l’horari del vol.

Dia 28 desembre: Pujada al volcà

Sortirem d'hora cap al Pico de Fogo, el punt més alt de l'arxipèlag (2829m) que ofereix una panoràmica única des del cim. La vista aquí és alhora espectacular i imponent, en una direcció mira sobre l’Atlàntic i per l'altra, sobre el paisatge lunar amb els seus cràters, roques, canons, restes d'antigues erupcions així com els pobles, vinyes i plantacions. És un panorama extraordinari amb la seva barreja de fenòmens naturals i ocupació humana.

Després ens traslladarem a la capital, Sao Filipe, on anirem a sopar en un restaurant local i dormirem en Hotel.

Distància 9 km Desnivell: +950 m, -950 m.

Dia 29 desembre: Santiago - Calabaceira - Cidade Velha

Després d’esmorzar, trasllat a l’aeroport pel vol de retorn a Praia on anirem a deixar les coses a l’Hotel. D’aquí ens traslladarem al petit poble de Calabaceira, a prop de Praia, on començarem la caminada de 3 hores des de dalt de la vall, amb un oasi d'extensa vegetació que sorgeix al seu interior. Seguirem un sender senzill i accessible per a qualsevol caminant i explorarem la vall verda famosa pels seus baobabs, esmentats per Charles Darwin i coneixerem el seu ús com a via d'escapament per als esclaus durant l'esclavitud.

Després, descobrirem la fauna i la flora locals i tindrem l'oportunitat de viure la producció́ d'una destil·leria local per fer rom. Allà̀ estarem en contacte amb els agricultors locals i els seus camps agrícoles de canya de sucre, mango, iuca, plàtan i més.

Arribarem a Cidade Velha, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i visitarem el Convent de SFrancisco, el carrer Banana i l’Església de Nossa Senhora do Rosario.

Retorn a Praia. Sopar a Quintal da Musica i dormir a l’Hotel.

Distància 5 km Desnivell: +20 m, -190 m.

Dia 30 desembre: São Jorge dos Orgãos - Rui Vaz

Trasllat des de Praia fins a So Jorge dos Orgos on començarem el nostre camí, passant pel Jardí Botànic i Fonte Riba. Seguidament travessarem el bosc de Gazela, on és evident la presència de mates com el Marmolano i on el cant de Passarinha és una presència constant.

El sender transcorre per camps de conreu, on abunden el blat de moro i les mongetes, deixant poc espai per a la plantació́ de canya de sucre i patata comuna. Des de l'inici fins al mirador de Rui Vaz, la pista sempre puja. En arribar al mirador, ens prendrem un moment per contemplar la vista que se’ns descobreix al davant. El camí segueix en descens fins a Rui Vaz i després, per la carretera cap als dipòsits d'aigua de Ponta Cruz.

Dormirem a Rui Vaz, a l'interior de l'illa. Aquesta població és el lloc perfecte per conèixer l'autèntica vida rural, l'harmonia i l'amabilitat de la població illenca.

Distància 11 km, desnivell +565 m, -100 m

Dia 31 desembre: Rui Vaz - Sao Domingos

Una fantàstica aventura comença per la baixada des del mirador de Rui Vaz cap a Pedra Galinha.

Seguirem l’excursió en aquesta magnífica vall passant per Fundo Lagoa, Lagoa, Jon Garido creuant i caminant entre cultius de blat de moro, mangos i hortalisses. Parada a So Domingos (degustació del famós pastís de blat de moro i el ponx capverdià).

Dinar a São Domingos. Sopar i dormir a Rui Vaz

Distància 12 km, desnivell +200 m, -450 m

Dia 1 gener: Serra Malagueta – Gomgom – Ribeira Principal – Hortela

Iniciarem el camí a l’entrada del Parc Natural de Serra Malagueta a 844 m d’altitud i arribarem fins al Pic de Baieta Neves de 1064 m (el segon més alt de l’illa). Des del cim en un dia clar podem veure la costa est i la costa oest de l’illa, així com el Pico Antonio (cim culminant de Santiago). Seguirem cap a Gomgom, poble perdut entre muntanyes i valls verdes. Passarem per cases d’agricultors, com són Casa Joana i la casa de la seva germana Regina.

Durant la baixada fins a Gomgom podrem veure cultius de mandioca, batata dolça, cafetars i també sovinteja l’ocell Kingfisher.

Trasllat dHortelã a Tarrafal, bonic poble a la costa Nord.

Distància 10 km, desnivell + 265 m, -950 m

Dia 2 gener: Tarrafal

No ens podem anar d'aquesta bella illa sense caminar per algun dels camins que recorren aquesta preciosa escarpada costa de Tarrafal i aprofitar a fer un bany en la seva platja.

Distància 13,5 km, desnivell + 500 m, -500 m

Dia 3 gener: Tarrafal - Praia - Vol de retorn

Temps lliure fins a l'hora d'anar a l'aeroport per agafar el vol de retorn a Barcelona via Lisboa


A qui va dirigit:

Aquelles persones acostumades a caminar per la muntanya i que vulguin conèixer aquesta zona d'una manera pausada i tranquil·la, caminant i recorrent els llocs més interessants.


Dificultat

Moderada, entre 4 i 6 hores de marxa a ritme lent.Videos Novembre 2021