Skip to main content

Baztan - Malerreka - Bidasoa


Volem descubrir-vos unes valls oblidades i tranquil·les, plenes d'encant, d'ondulats paisatges sempre verds... Fagedes, rouredes, castanyers es barregen amb els prats i els camps de conreu.

La Vall de Baztan, com tots els enclavaments que són privilegiats pel clima, l'orografia i la història, enamoren al caminant poc després de endinsar-s'hi. Baztan és molt més que natura, ja que el seu enclavament geogràfic és escenari de fets històrics únics. Bruixes, contrabandistes, guerres i una frontera movedissa han omplert les pàgines de la seva història.

Punts Forts

  • Gaudir dels paisatges sempre verds dels seus prats i de les seves immenses fagedes, boscos de castanyers i roures mil·lenaris.
  • Caminar pel racons màgics, que amaguen històries de contrabandistes i llegendes de bruixes.
  • Paisatges bàsicament rurals on la població viu de l'agricultura i ramaderia, on encara són ben vives les velles tradicions culturals i arquitectòniques.
  • Restes megalítiques, menirs, dòlmens, cromlecs.

Itinerari

Dia 1: Doneztebe - Gaztelu - Igurin - Donamaria

Arribada a Doneztebe a primeres hores de la tarda, deixarem les coses a l'allotjament i anirem a fer una ruta circular pels poblets del voltant. Trobarem prats verds amb Caseríos i també bosc de roures i castanyers.

8,6 km 230 m desnivell de pujada i els mateixos de baixada

Dia 2: Mendaur (1131m) des de Bostorratz (àrea recreativa a Elgorriaga)

Pujarem aquest cim entre les valls dels rius Ezkurra al Sud i el Bidasoa al Nord. Adalt del cim, gaudirem de molt bones vistes i hi trobarem l’ermita de la Trinitat. Alguns escrits antics (datats del 1625) parlen que en aquesta muntanya es feien Akelarres. 

11 km 640m desnivell acumulat positiu i el mateix negatiu

Dia 3: Sara – Atxuria (Peña Plata) – Ibaineta – Zugarramurdi - Sara

Ruta circular que surt de l’aparcament de les coves de Sara. Des d’allà pujarem al pic Atxuria (758m), també conegut com a Peña Plata. Des del cim tindrem boniques vistes del Monte Larun, Peñas de Aya i gran part de la costa vascofrancesa. Posteriorment, baixarem cap a Zugarramurdi passant pel coll de Ibaineta, on hi ha importants restes megalítiques (cromlechs). Un cop visitat el poble de Zugarramurdi i les coves, retornarem al punt d’inici – Sara.

13,2km, 711m desnivell acumulat positiu i el mateix negatiu

Dia 4: Berroeta – Urlegi (922m) – Abartan (1095m)– Ziga – Aniz – Berroeta

Ruta circular a la vall de Baztan que recorre diferents pobles sortint de Berroeta. Ens portarà a gaudir de pastures d’alta muntanya, del cim d’Urlegi i del d’Abartan. De baixada, trobarem el menhir de Urdintz, i arribarem a Ziga, amb la seva gran església i boniques cases amb els seus escuts de pedra.

15,7 km, 670m de desnivell acumulat de pujada i els mateixos de baixada

Dia 5: Jaizkibel – Talaia Bidea – Cabo Higuer

Aquest dia ens arribarem fins a la desembocadura del riu Bidasoa a Hondarribia, ja a Guipúscoa. Sortirem de Santa Bàrbara a Jaizkibel, en direcció al camí Talaia Bidea, fins a la Punta Biosnar on arribarem al mar i ja el seguirem fins al Cabo Higuer.

13,1km, 210m desnivell acumulat de pujada i 550m de baixada

Dia 6: Itzulegi - Irubelakaskoa 964m - Gorramakil 1088m - Itzulegi

Anirem a la zona nord i desconeguda de la serralada que separa les valls dels rius Aritzakun i Urritzate. Camins de fagedes i també de carenes.

12,4km, 830m desnivell acumulat positiu i el mateix de negatiu

Dia 7: Cascada Xorroxin

Al matí sortirem de Erratzu fins la cascada de Xorroxin. Després viatge de retorn.

7,4 km 135 m desnivell acumulat de pujada i el mateix de baixada

A qui va dirigit

Les persones acostumades a caminar per la muntanya, que vulguin descobrir aquestes valls caminant i gaudint de l'entorn.

Jaizkibel

Fagedes de Baztan

Dificultat

Nivell 3 de 5: itineraris d'entre 5 i 7 hores i que no superen de mitjana els 800m de desnivell acumulat positiu.

Caminarem per senders fresats, sense dificultats tècniques, que poden ser estrets, irregulars i amb presència de pedres o arrels d'arbres.

ALLOTJAMENT:

En Hostal Rural Familiar. 

DESPLAÇAMENTS:

Tant el transport fins a la zona del viatge com les aproximacions a les excursions, es farà en els vehicles dels participants. Els que disposeu de cotxe, i el vulgueu oferir per minimitzar l'impacte ambiental i compartir despeses, agrairem que ens ho digueu en el moment de la inscripció, i així es podran optimitzar els cotxes. Nosaltres us passarem els mails o telèfons, segons ens digueu i vosaltres ja quedareu d'acord pel viatge.

El guia disposa d'un vehicle de 8 places. Els participants que ho desitgin podran demanar plaça en aquest vehicle

La nostra responsabilitat com agència de viatges comença en el punt de trobada en el lloc de destí, que ja us haurem comunicat prèviament per correu electrònic. 


Baztan
Baztan

Videos d'altres anys